تاریخ جهان باستان, تاریخ و تمدن فنیقیه باستان, خط ها و زبان های باستانی

فنیقی ها، مخترع الفبا

یکی از مهم ترین خدماتی که فینیقی ها به جهان پس از خود نمودند، اختراع الفبا بود. این اختراع نیازهای دنیای نوین را به قدری خوب برآورده است که نمی توان آن را نادیده گرفت.

پیش از فینیقی ها در مناطق دیگری مانند چین، میانرودان، ایران و مصر از نشانه های گوناگونی برای نگارش استفاده می شد، ولی درک و آموزش ِ آن نشانه ها، بسیار سخت و زمان بر و هزینۀ زیادی در بر داشت.

نشانه های مصری به نام های هیروگلیف، هیراتیک، و دموتیک، در آن کشور رواج داشت، نشانه های این خطوط توسط بازرگانان فینیقی گرفته شد و در سدۀ سیزدهم پیش از میلاد مسیح در فینیقیه رواج یافت.

در وضعیت ِ تازه، فینیقی ها مصوت ها را پاک کردند و الفبای ِ بیست و دو نشانه ای را ایجاد نمودند. گذشته از این، آداب نوشتن با قلم و جوهر – که از شیرۀ گیاهان ساخته می شد – بر روی پاپیروس را از مصری ها گرفتند. این شیوه از روش مردمان میانرودان که گِل ِ خام را می پختند تا نوشته هایشان سفت و ماندگار باشد بهتر بود.

ظاهراً فینیقی ها نخستین کسانی بودند که نظم و هنجار پایداری به حروف دادند، چنان که نخستین حرف را الف از ( گاو ) و دومین حرف را ب ( بیت – خانه ) و… نامگذاری نمودند.

سپس یونانی ها این حروف را آلفا، بتا، گاما، تتا، زیگما، اومگا و… نامیدند. واژۀ الفبا از نام دو حرف نخستین ِ الفبای ِ فینیقی گرفته شده است.

آبشخور:
تاریخ تمدن های مشرق زمین ؛ باقرعلی عادلفر
پژوهشی از علیرضا کیانی ؛ تاریخ فا

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *